Liofilizaty MX3 Aventure

Dodano: 13 czerwca 2016

Wakacyjne wyjazdy nie mogą się obyć bez lekkiej i łatwo przyrządzanej wrzątkiem żywności. Liofilizaty zaczynają wypierać dominujące do tej pory produkty typu instant. Odchodzą one powoli w zapomnienie, dzięki budzącej się świadomości tego, jak powinno wyglądać zdrowe odżywianie. Poznaj przepis na posiłki outdoorowe francuskiej marki MX3 Aventure.

Liofilizaty MX3 Adventure

Kiedyś dostępne tylko dla wojska i NASA, „liofile” przeszły do masowej produkcji i stały się powszechnie dostępne. Łatwość przygotowania, porównywalna z przyrządzeniem zupki chińskiej, nie jest okupiona podobnymi żywieniowymi kompromisami. Żywność poddawana specjalnemu procesowi liofilizacji, czyli usuwania wody przy użyciu ciekłego azotu w warunkach niskiego ciśnienia, nie traci nic ze swoich właściwości odżywczych i energetycznych. W podróż bierzemy wyłącznie esencję posiłku. Wodę możemy zawsze do niego dołączyć na miejscu.

Liofilizaty MX3 Aventure – made in France

Dania francuskiej firmy MX3 oferują jakość nieporównywalnie lepszą, niż „instanty”. Produkty liofilizowane zyskały aprobatę wśród grupy konsumentów szanujących swoje żołądki i chcących zadbać o ciało wystawione na kilka dni intensywnego wysiłku. Dużym powodzeniem cieszą się one również wśród zawodowych kolarzy, żeglarzy i podróżników. Szukający rozwiązań żywnościowych na wyprawy kilkunastodniowe powinni rozważyć włączenie jej do swojego menu.

Żywność liofilizowana jest lżejsza niż tradycyjne jedzenie, co jest tym wyraźniej odczuwalne, im więcej musimy jej spakować na raz. Oczywiście, nie może ona zaspokoić wszystkich potrzeb żywieniowych, ale stanowi doskonałą podstawę posiłku, któremu można nadać różnorodność. Przygotowuje się ją zalewając wrzątkiem i odczekując kilka do kilkunastu minut. Za miskę służy opakowanie, pozostawiając czyste naczynie, w którym gotowano wodę. Jest też bardzo odporna zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury. Nie musimy się obawiać, że podróżując kilka dni w upale, po otwarciu plecaka czeka nas niemiła niespodzianka. „Liofile”, mimo iż wolne od środków konserwujących, mają bardzo długi okres przydatności do spożycia.

Liofilizaty zachowują prawie całkowicie pierwotne walory smakowe i nie potrzeba używać w tym celu glutaminianu sodu. Dostępne obecnie dania oferowane przez MX3 występują w 14 smakach, od wegetariańskiego makaronu z warzywami, przez chilli con carne, po fondue. Produktów liofilizowanych należy szukać w dobrych sklepach ze sprzętem górskim.